Baby!!

Nog steeds volop in spanning in Dierenpark Amersfoort bij Indra, die inmiddels ruim een maand over tijd is, beginnen meer en meer mensen ongerust te worden. Gemiddeld worden olifantenbaby’s geboren rond 21 a 22 maanden na het starten van de dracht.
We wachtten al een hele tijd op meerdere olifantenbaby’s
1 in Amersfoort dus bij Indra
1 in Nuenen bij Htoo Yin Aye
1 in Artis Thong Tai

Gisterenavond om 9 minuten over 9 wierp Thong Tai in een soepele bevalling haar kalf en het bleek een bulletje te zijn. Begin februari liet Artis weten dat ‘de matriarch van de kudde Aziatische olifanten drachtig was van haar vijfde kalf en inmiddels 200 kilo was aangekomen.’ Dat was goed nieuws want het was alweer ruim drie jaar na de laatste geboorte.

 

 

UPDATE 13.00 met dank aan St@@rtje, die een link gaf naar een artikel in een krant.

De olifantenbaby zag het levenslicht maandagavond om 21.09 uur. ‘De bevalling is heel voorspoedig verlopen,’ laat de dierentuin weten. ‘Het kalf kwam in slechts één minuut ter wereld en een kwartier later stond het al op vier poten.’ Na een paar uur dronk de bul al van de eerste moedermelk, biest genaamd. Artis maakt de naam van de nieuwgeborene nog niet bekend. Het dier gaat naar verwachting vrijdag voor het eerst naar buiten en binnenkort komt er een geboortevideo van hem online. Die zal te bekijken zijn via artis.nl/olifantje. De kudde Aziatische olifanten in Artis bestaat momenteel uit vier dieren: een matriarch (genaamd Thong Tai), een volwassen bul (Nikolai) en hun twee dochters. De bul werd twee jaar geleden speciaal van Hannover naar Amsterdam verhuisd om voor nageslacht te zorgen. Nikolais cv stond er tot dan toe al uitstekend bij: in dierentuinen verspreid over Europa heeft hij inmiddels zestien nakomelingen rondlopen. De bul is een van de sterren van een Europees fokprogramma om de soort in stand te houden. Hij werd al twee keer eerder naar Artis gehaald om baby’s te maken met Thong Tai. Het is voor olifanten niet makkelijk om zwanger te worden. De natuur heeft een aantal obstakels voor gezinsuitbreiding in de weg gelegd. Een mannetjesolifant kan wel honderd dagen aan een stuk bronstig en bereid zijn, maar een vrouwtje is slechts eens in de drie jaar bereid hem te ontvangen, en dan alleen gedurende een periode van zes dagen. De voortplantingsdaad vergt daarnaast veel fysieke inspanning van het mannetje, dat met zijn ruim 5000 kilo op zijn achterpoten moet leunen. De penis weegt wel 25 kilo. Daarmee moet het mannetje een soort s-bocht maken om de olifantenkoe te kunnen bevruchten.

Over Melody

❤️-elijk Welkom én voel je vrij om je ❤️ te luchten. (mag ook in: mel62ko@gmail.com)
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

38 reacties

 1. ha die Melody
  jij zal dat smsje ook wel hebben gehad vanuit Artis , toch een klein feestje
  nou ja klein , als ik lees dat Thong Tai 200 kg is aangekomen pppfffttt
  fijne middag groet

  • Ha die Karel … uiteraardddddddd

   dat is normaal hoor….. een olifantenbaby weegt gemiddeld tussen de 80 en 110 kg , je moet er toch niet aan denken dat je het dragen en uitwerpen moet

   dank je wel, jij ook.

 2. Pffft. Dat is gelukkig goed gegaan. Gefeliciteerd en dat de baby maar snel mag groeien en oud worden.

  • Ja inderdaad bij Thong Tai zijn er geen problemen geweest…..

   Hoe of dat bij Indra nu is… en dat terwijl ze begin april ook al Yunha van 3 verloren aan het herpesvirus… ik hou mijn hart vast.. .maar goed ik heb nog hoop en moed dus

   Dat hoop ik ook uiteraard.

   • Zo triest dat zo’n jonge olifant bezwijkt aan een k*t virus.
    Het begint wel erg spannend te worden met Indra. Ik houd mijn hart vast.

    • Ja dat is onbeschrijflijk naar! Een kudde is vervolgens dagen/weken van slag en het afscheid nemen (ik stond erbij en keek ernaar) is zo mogelijk nog meer onbeschrijflijk indrukwekkend.

     Ja klopt… Er gaan inmiddels de wildste geruchten, het ene nog vreselijker dan het andere, maar zolang DPA niets meldt verlies ik de moed niet…. Er zijn meer olifanten over tijd geweest om vervolgens alsnog een gezond kalf op de wereld te zetten….Thi Ha Way in Chester Zoo liep 25 maanden toen Anjan Hi Way pas geboren werd, gezond als een spreekwoordelijke vis…

 3. Wat een nieuws…geweldig
  Als ik het filmpje kijk lijken ze klein en in een doos te zitten 😉
  Groetjes

  • 😉 Wordt je blij van toch?!

   Ja klopt….maar dat is altijd met dit soort filmpjes… als je even bedenkt dat wij als volwassen mensen gemiddeld tot op kniehoogte van een olifant komen… dan ziet het er ineens anders uit.

 4. Tja, hard werken voor olifanten om aan nageslacht te komen en dan nog het volkomen gebrek aan privacy bij “de daad”. Ik maakte al eens een logje van een bezoekje aan Blijdorp met kind, kleinkin en áchterkleinkinderen dat een mooi staaltje voorlichting opleverde, Het logje is jou blijkbaar ontgaan want je stond niet bij de reacties. Je kent dus ook het filmpje dat erbij stond niet .
  Om jouw woorden “in beeld te brengen ” zet ik hier de linkt van het filmpje dat kleindochter Jennifer bij toeval kon maken.
  https://youtu.be/aeNoySGNOOY

 5. Eens in de drie jaar gedurende zes dagen… Ik had het plan opgevat olifant te worden maar zie daar denk ik toch maar van af. Het is wel een reizend bevruchtingscircus zo met die bullen, maar ik begrijp wel dat je om inteelt te voorkomen zo’n dier een tournee moeten laten maken. Voordeel is: ze komen er nog eens uit! Mijn voorstel is om het jong Frederik te noemen. Nee! Sikko natuurlijk!

 6. Beschuit met muisjes!
  Voor een drachtige olifant is 200 kilo aankomen een koud kunstje…
  Blij dat de bevalling goed is gegaan. Voor het gemak (en mijn gemoedsrust…) ga ik ervan uit dat moeder en kind het goedmaken en het bulletje in gezondheid zal opgroeien.
  Gefeliciteerd ♥

 7. Dit is zeker heel goed nieuws. Er is baby geboren. IK kijk naar uit om naar baby te kijken. Schattig om te zien op de tv van geboorte. Het was wel erg druk in verblijf om te geboren worden. Wel erg link. Maar goed. Deze baby olifantje gaat weer genieten. Beschuit met muisjes!XX

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.