Baas (in) over

Al 50 jaar geleden bevochten vrouwen het recht om te zelf beslissen over wat er wel of niet gebeurde in hun buiken…  Anno 2020 is daar nog steeds niet zo heel veel in veranderd en hebben we nog steeds amper rechten, zeker als vrouw. Anno 2020 vechten we schouder aan schouder, ongeacht geslacht, voor het recht van zelf beslissen wat we wel of niet met het leven doen.

Een bepaald groepje in Den Haag vindt dat niemand recht op zelfbestemming heeft en dat zij als enige mogen bepalen dat het leven niet gestopt mag worden op een gewenst moment. Nee, je moet lijden tot je eraan bezwijkt. Wat dat aan mensonwaardigheid met zich mee brengt is niet van belang, evenmin als wat het doet met de dierbaren om zo iemand heen die mee moeten lijden met degene die smachtend op Magere Hein ligt te wachten.

Gelukkig stijgt het aantal stemmen tegen deze waanzin maar zijn het er helaas nóg stééds niet genoeg. Coöperatie Laatste Wil is een plek waar je informatie kunt vinden als jij een einde wilt maken aan jouw leven.

Nog steeds is euthanasie een omstreden iets… anderen bepalen nog steeds wanneer een leven zinvol is, waar men dat recht vandaan haalt is mij een raadsel overigens! Hoe arrogant, kortzichtig en bovenal stompzinnig moet je zijn om ook maar te denken dat jij in staat bent te kunnen bepalen of leven voor de ander levenswaardig is.  Wat voor gedachtegang heb jij als jij vindt dat jij beter dan wie ook kunt bepalen dat een arts strafbaar is en de gevangenis in zou moeten als die iemand helpt met het beëindigen van diens leven nadat die persoon, en de arts ook, aan alle wettelijk gestelde regeltjes van betutteling heeft voldaan?

Jij bent dus die mens die een ander met alle liefde opzadelt met onbeschrijfelijke ellende, jij bent de enige echte schuldige van de problemen waar machinisten tegenaan lopen als ze weer eens iemand op hun voorruiten zien ontploffen, oplopend ziekteverzuim onder hulpverleners die flarden van een mens bij elkaar moeten rapen die verspreid over 100-en meters spoorlijnen liggen, stijgende kostenposten in de zorg door psychiatrische problemen van mensen die uit die flarden een nabestaande moesten identificeren.   EN tal van andere problemen die door jouw ‘wijsheid’ ontstaan, in de stand gehouden worden, gepromoot en gestimuleerd worden.

Dat zoveel mensen liever niet die problemen zouden ondervinden….dat zoveel mensen jaar in jaar uit in, voor jou onvoorstelbaar, diepe ellende moeten ondergaan omdat er geen hulp is, geen oplossing is zonder dat ze anderen met onnoemelijke problemen opzadelen waarvan ze die schuld er niet bij kunnen/willen dragen… zou jou iets moeten duidelijk maken, maar nee, jij bent ziende blind en horende doof want jij en alleen jij hebt het recht te bepalen dat een ander zijn leven te mooi is om eruit te stappen.
Lekker makkelijk als je zelf totaal geen notie hebt van hoe zo iets is natuurlijk. Internet en bibliotheken vol met theorie dus ja jij hebt je lesje wel geleerd dus weet er alles van, toch?

Gelukkig is er een uitweg, die veel mensen al wisten te vinden en gebruiken.
a) Het is mogelijk om via de huisarts een euthanasieverklaring op te stellen… dit kan zowel voor ‘lichamelijk ondraaglijk lijden” als voor ‘psychisch ondraaglijk lijden’.
Gezien alle info over de Haagse betutteling is het 100% logisch en voorstelbaar dat je in mogelijkheid geen vertrouwen hebt want je wilt het immers niet op je geweten hebben dat jouw huisarts in de problemen komt naderhand?
Mocht a) dus niet jouw voorkeur hebben….
Dan heb je: 
b)
Google op Dark Web…
Eenmaal daar is zoekterm ‘zelfmoord’ voldoende om te vinden wat je nodig hebt om die laatste drempel over te gaan zonder dat je daarbij anderen in de problemen brengt.

Het is niet alleen onbeschrijflijk triest maar ook geen-woorden-voor-schandalig dat mensen uiteindelijk gedwongen worden die keuze te maken omdat we in een land leven waarin anderen zich het recht hebben toegeëigend om de teugels over onze levens in handen te houden.  Bij leven en niet-welzijn ben je het lustobject van een groepje machtswellustelingen.

En? Ken jij de weg naar het Dark Web al?
Ik wel!!!
Ik ben én blijf baas over mijn eigen leven!

62 thoughts on “Baas (in) over

 1. nee die weg ken ik niet , of nog niet
  onze moeder had een euthanasieverklaring op laten stellen
  en toen ze met 90 jaar voor het eerst in haar leven echt ziek werd
  met erge pijn , en op haar leeftijd opereren geen optie was
  is in overleg , met de huisarts die het opstelde hier in Hilversum
  en haar nieuwe arts in Purmerend , samen met haar 4 zonen , besloten om haar te laten inslapen 🙁

  • Je hebt nog wel tijd toch… maar toch …

   Zulke zaken zijn verschrikkelijk triest…. en zelfs als je alles goed doet, precies volgens de wet, dan krijg je nog justitie op je dak… schandalig toch.

   • ja het is weer die smerige politiek
    welke het leven voor velen tot een hel maken

    als voor mezelf , ik vermoed dat ik ergens in de vrije natuur wandelend zal sterven
    maar je weet het niet hé , zo ben je er en zo ben je weg

    trieste groet , Karel

    • Klopt…. helemaal waar!!

     Dát hoop ik voor je, ik wil dat ook wel maar dan in mijn 2e thuis bij voorkeur …. maar ja, we hebben het niet voor het kiezen he zolang we het niet zelf doen…

      • Ja nou dat weet ik niet…. ‘heel lang’ …. ik ga echt neit zitten wachten op haagse klootzakken als ik eruit wil. Medicatie overdosis, fles alcohol erbij en hoppa, ik heb al jaren een voorraad liggen.

       Altijd leuk vooral als ze zo lekker eigenwijs zijn

       Eh ja dat was het niet echt…. 1 logee hond en 2 ervan ziek, ik lag pas om 6 uur in bed vanochtend…

       • oje zieke over de vloer is nooit leuk
        ja eigenwijze katten zijn leuk
        sommige eigenwijze mensen ook wel hoor , ik kan er 1 met de neus aanwijzen 🙂

        nee ik wacht dat ook niet af , al heb ik geen medicijnen en drank in huis , komt goed

        nu ff over wat je net bij mij schreef
        gister en gisteren zijn bij mij gelijk , zijn beiden de dag voor die van vandaag 🙂

 2. Mijn moeder had een euthanasie verklaring en G. ook. G. had zelfs bij de notaris vast laten leggen dat hij, mocht hij dement worden, hij graag euthanasie wilde. Zijn hele familie was dement.
  Uiteindelijk kreeg hij Alzheimer en het was mensonwaardig. geen enkele dokter die inging op die verklaring. Omdat hij het zelf niet meer kon aangeven.
  Ik vond het vreselijk om toe te kijken. Want meer kon je niet doen. Toen hij in het laatste verpleeghuis kwam, werd er over dit onderwerp gesproken. Afgesproken was dat er geen behandeling plaatsvond mocht hij ziek worden.
  Geloof me, het was een lijdensweg. Eigenlijk stelt het weinig voor als je zelf geen toestemming meer kun gevent. Ongeacht een bewijs bij de notaris.

  Liefs Joanne

  • Ja ik herinner het me nog…. alle wetten ten spijt, handhaving is ook in deze schrijnende kwesties een drama… je moet als arts al doodsangsten uitstaan als een patIënt bij je komt met deze problematiek.

 3. Te vaak hoor en lees ik over onmenselijk lijden en rekken van het leven en lijden waar het niet zou mogen. Zeker niet als de patiënt een wilsbeschikking heeft ivm zijn levenseinde.
  Ieder moet dit voor zich uitmaken. Het is wel verstandig om het tijdig te registreren… hopende dat er ook rekening wordt mee gehouden.

  • Tot mijn grote spijt kan ik niet anders dan het volkomen met je eens zijn.

   Een registratie heb ik al jaren klaar liggen, alle huisartsen hadden/hebben het ook van mij ontvangen.

   Maar helaas de wet…je bent zelfs als arts niet veilig voor de idioterie van de betweters

    • Ja klopt….

     Ik vind dat de patiënt in kwestie ten allen tijde het recht moet hebben in zulke gevallen een andere huisarts te mogen benaderen, sterker nog, ik zou het toejuichen dat huisarts.nl bijv. bereikbaar is voor mensen die met zo iets worstelen en bij hun eigen huisarts geen gehoor krijgen.

     • Als het nog kan. Ik hoorde vorige week nog van een dementerende vrouw, hoogbejaard, die alles goed had laten vastleggen ivm haar levenseinde (nog voor ze ging dementeren). Als ik dan hoor dat de dokter in de zorginstelling haar leven en haar lijden dan toch nog heeft zitten rekken en dat ze heel veel heeft afgezien… omdat hij zich niet kan vinden in euthanasie, dan is dat toch misdadig. Dan heeft hij de verdomde plicht om zelf een andere dokter aan te stellen die het wel kan. Toch?

      • Ja vind ik ook maar aan de andere kant snap ik die arts ook wel want hij wil en schone lei houden en niet met justitie in aanraking komen.

       Het grootste probleem is onze regering…. allemaal slapjanussen met maar 1 focus; graaien .
       Zij kunnen alles doen wat ze maar willen en krijgen alles zoals ze het willen want ze passen gewoon de wet “ff” naar behoefte aan.
       Je gelooft toch niet dat zij tegen problemen aanlopen als zij euthanasie nodig achten in privé gelederen??

 4. Dag Lieve Melody,

  wat heb je een ontzettend goed stuk geschreven.
  Je zou eigenlijk de journalistiek in moeten.
  Of stuur het op naar een krant.
  Ik ben het helemaal met je eens: baas over eigen leven en graag een menswaardig einde…
  Gelukkig heb ik een hele goeie huisarts, die ik jou stukje zal laten lezen.
  Ik denk dat hij het ook van grote klasse vindt…

  Liefs van Marlou

  .

  • Hoioi Marlou

   Dank je wel.

   LIjkt me niet handig, ik heb namelijk geen tact en een (veel te) snelle tong…

   Ik heb ook altijd het geluk gehad en nog, goede huisarts te hebben maar de huisartsen zijn tegenwoordig bang om actie te ondernemen want zelfs bij het volgen van elk regeltje krijgen ze nog de wet op hun dak… schandalig hoe de wet wordt bepaald en vervolgens niet gehandhaafd

   Liefs terug

 5. Dit vind ik zo zwaar Melody. Ik begrijpt hoe het zit. Ik vind dit heel goed is. Je bent eigen baas om dit te zeggen. Je schrijft heel goed. Goede besluit om te wegen. Goed met de huisarts praten. Zie je onze ouders….lijdensweg geweest. Echt. Niet makkelijk. Lieve groetjes J&F.

 6. Goede morgen Melody, een zwaar onderwerp zo vroeg op de dag, maar je hebt gelijk. Gelukkig hebben ze wel geluisterd toen mijn man in een onomkeerbaar coma lag, en er hersenbeschadiging was opgetreden. Maar het is toch raar dat er niet naar de wens van de patiënt zelf wordt geluisterd.

  • Dat snap ik Haba…. ik schreef het gisterenavond.

   Dat vind ik dan fijn te lezen, al is de context nog zo triest, zeker voor iemand zo jong.

   Ja absoluut…. de mens heeft waarde als melkkoe voor het melkbedrijf (de regering) dus tja plichten te over en rechten 0,0

 7. Waar het mij in de abortusdiscussie om gaat, is: abortus moet niet nodig zijn. Wanneer een meisje ongewenst zwanger is, is er iets aan vooraf gegaan waar ze niet om heeft gevraagd. Wat er is gebeurd, zou niet moeten mogen/kunnen dus de mentaliteit van degene die haar heeft bezwangerd deugt niet.

  • Ik snap je Peter…. maar dat is een totaal ander onderwerp dan waarover ik schrijf.

   Daarbij…. de jongen die het meisje bezwangerde is niet alleen schuld, ze doen het met zijn tweeën, ze dragen beiden de verantwoordelijkheid voor de gevolgen. De abortusvragers zijn niet per definitie alleen maar ‘slachtoffers’ van geweld. In het heetst van de strijd handelen ze onnadenkend en naïef en als dan blijkt dat er ellende op komst is zijn ze ineens zielig en is het niet hun schuld… .lekker makkelijk maar zo werkt het niet

   Of de mentaliteit van een man die een vrouw met geweld neemt en dan bezwangert deugt staat niet ter discussie. De gevolgen voor de vrouw in kwestie wel dus dat zo’n vrouw abortus wil is compleet logisch. Het is onmenselijk de verkrachtte vrouw te straffen voor de ‘ondeugdelijke mentaliteit’ van haar verkrachter…. maar heej dat zal onze regering een zorg zijn, zolang zij maar geld kunnen binnenharken maakt het niet uit of daarbij slachtoffers vallen… want hoe dan ook, slachtoffer van het ene of het andere, de regering verdient eraan.

 8. Ik heb mij er een aantal jaren geleden op de bodem van een, tot dat moment toe, bodemloze put al eens in verdiept. Ja… Het is zo paradoxaal. Het leven rekken mag wel, opgeven, zelfs op de laatste dag in de laatste seconden van immense pijn en uitzichtloosheid, schijnt een doodzonde.
  Bizarre tijden zijn het.
  Liefs xxxxxx

 9. Oei je raakt een gevoelige snaar en zeker de moeite waard om er eens grondig over na te denken.
  Geloof dat jij een hekel hebt aan ons Haagse clubje 😉
  En dat is volgens mij nog zacht uitgedrukt 😉
  Groetjes

  • Ja dat geloof ik wel…. iedereen kent het wel op de één of andere manier

   Dat is zacht uitgedrukt…. ik stem al sinds 2000 niet meer en niet zonder reden!

   Zwaaiii

 10. Een blog naar mijn ♥
  Wat betreft abortus kan ik kort zijn: alleen vrouwen hebben recht van spreken. Mannen mogen een mening hebben wanneer hen daar naar wordt gevraagd, maar ze zijn zonder baarmoeder geboren dus hoeven wij vrouwen hen ook niet serieus nemen.
  De D66 was een heel eind op weg met euthanasie, maar toen kregen we een christelijk kabinet (balkenellende) en daarna een met de SGP en de CU en mogen we niets meer. Omdat zieltjes gered moeten worden. Terwijl het aantal gelovigen in Nederland een dermate laag percentage heeft, dat van democratie geen sprake is.
  De regering dwingt mensen indirect om voor de trein te of van een flat te springen. Lekker alternatief.
  In de tijd van de Romeinen was het heel normaal dat artsen het leven van mensen ook mochten beëindigen. Jammer dat ik geen enkele reis naar die tijd kan nemen…
  Echt een ge-wel-dig blog!
  Aai waf joe ♥

  • De gelovigen…. de Nederlandse geloven zijn in aantal te weinig ja… maar die anderen niet en hun mening weegt altjid zwaarder dan die van geboortige ollanders

   De regering wil zo lang mogelijk elke koe in hun veestapel blijven uitmelken en dat kan alleen maar zolang ze ademhalen dus ja vanuit hun standpunt bekeken is deze hele ellende ‘de kers op de regeringstaart’ want machinisten etc die in de psychiatrie belanden leveren de staat meer op dan wanneer ze ‘gezonde’ werknemer van een bedrijf zijn

   Dank je wel schat, wederzijds dat weet.

   Haha die enkele reis is er al via een omweg nu he….dark web… maar gewoon heel simpel, spaar medicatie en op zeker datum,’eet smakelijk’ met een fles wodka ofzo

 11. Al sinds jaar en dag een lastige kwestie. Zo lang integer handelende artsen voor de rechter moeten verschijnen zijn de drempels nog niet geslecht. Trouw besteedde onlangs een uitgebreid artikel aan euthanasie bij psychisch lijden. Zo triest hoe wanhopige mensen in de kou blijven staan. Je schrijft dat jij je wilsverklaring her en der hebt verspreid, maar wat als je opnieuw iets acuuts (hopelijk in Wildlands) overkomt. Draag je zichtbaar een niet reanimerenverklaring? Dat kan een boel ellende voorkomen. Je schrijft daar met geen woord over.
  Je stuk heb ik met enige zorg gelezen. Mij zegt het dat je nog aan de negatieve kant van de BP zit en dat spijt me oprecht voor je na de periode die je ook hebt gekend. Ik vind het zelfs lastig bemoedigende woorden te schrijven want die ken je allemaal wel. Ik wens je sterkte!

  • Ja en hoe triest is dát?!

   Ik heb het niet zelf gelezen maar er van diverse kanten over gehoord. En ja het klopt.

   Klopt…. het staat in mijn telefoon… bij ‘profiel’ zoals mogelijk is in een gsm ‘bij noodgevallen contacten etc’ … Dus echt zichtbaar dragen nee dat weer niet, je brengt me wel op een idee overigens. sos-armband ofzo…. dank je wel, ik ga even op zoek

   Die zorg waardeer ik en ja al kan ik zeggen dat die niet nodig is, dat zal jou gevoel daarin niet veranderen. Het klopt inderdaad wel, de suÏcidale wensen/gedachten zijn weer aanwezig. Vooralsnog heb ik ze onder controle en alleen met cbd al sta ik wel met groeiende voet-delen op de drempel van de huisarts ‘sak mar segguh’

   Dat snap ik ook…. maar wees gerust, ik zit niet in een verwachtingspatroon wat dat betreft gelukkig. Ook hier doet het me goed te lezen wat je erover schrijft. En ja je hebt gelijk, ik ken ze allemaal en al hoe goed bedoeld ook altijd van wie dan ook, ze werken niet., vooral niet als andere stemmen in de ketel oorverdovend blijven schreeuwen

 12. Zwaar onderwerp maar voor veel mensen gewoon realiteit. Inderdaad is het in veel gevallen schrijnend wat er gebeurt in de huidige “regelgeving”. Het is waarschijnlijk ook niet helemaal waterdicht te regelen maar “de mens zelf” moet toch 100% centraal staan in deze.moeilijke kwesties.

  • Waterdicht is niks…. dus nee daarover hoeven we ons geen illusies te maken… en het feit dat men eerst ‘moet aantonen’ via gesprekken met meer dan alleen de huisarts dat het lijden de limiet heeft bereikt vind ik prima… maar een arts die alles tot op de regel van ons wetboek heeft gedaan als nog in staat van beschuldiging stellen vind ik ronduit schandalig want dit precedent zorgt er voor dat nog minder huisartsen dan nu al bereid zullen zijn hun patiënt te helpen en dat je dus een toename krijgt van mensen die er ongewenst bij betrokken gaan worden, machinisten etc etc Dát vind ik een zeer zorgelijke ontwikkeling.

   • Ja klopt allemaal je kunt geen arts verplichten maar wél dát er dan een andere arts aangewezen wordt.En inderdaad, het moet zéker voorkomen worden dat radeloze mensen andere mensen met een trauma opzadelen.De grens is natuurlijk altijd heel dun.

    • Die grens is zo dun met dank aan de ‘blerende schapen die wel veel schreeuwen maar geen wol leveren’.

     Ik wist al van het bestaan van Dark Werk maar ik ken velen die dat niet weten … IK heb zelf al jaren een ‘plan van aanpak’ als ik tóch die ene stap moet gaan zetten… en nu met het darkweb erbij heb ik 2 plannen…

     Ons gaat het niet gebeuren in ieder geval zodra leven naar de 100% lijden gaat gaan wij handelen, die afspraak maakten man en ik jaren geleden al toen ik mijn 1e zm-poging ternauwernood overleefde.

 13. Ik begrijp best dat het een lastig onderwerp is maar aan de wens van duizende mensen wordt geen enkel gehoor gegeven. Die wens komt niet zomaar uit de lucht vallen en is vaak een noodkreet.
  Onbegrijpelijk dat er geen compromi mogelijk is.

  • Het zit in ons als mens ingebakken dat alles dat met de dood te maken heeft als ‘lastig wordt ervaren en dus bij voorkeur onder de mat geveegd, genegeerd en weggewuifd etc…. Om met de woorden van een ex-dollydot dus nu inlegkruisjes voor incontinentieproblematiek promoot te spreken: “zullen we het er gewoon eens over hebben?”

   Als we ons al schamen voor incontinentie en dat op tv benaderd moet worden en de echte drama’s op leven en dood onbespreekbaar blijken waar blijven we dan als mens met fatsoen en respect

   • Ik merk het om mij heen ook dat de dood in geen enkel opzicht bespreekbaar is. Zelf vind ik dat heel lastig omdat ik voor euthanisie ben en daar regelmatig over nadenk. (Nog) niet zozeer voor mezelf maar ik denk er zeer zeker over na en dan voornamelijk voor mensen met een vreselijke ziekte en/of doodswens.
    Ik denk dat wij het niet meer mee zullen maken dat daar een wet voor komt.

    • Ja helaas is dat nog steeds zo… alhoewel ik in mijn kringetje daar minder van merk omdat mijn kring weet hoe ik erin sta door mijn ziektes

     Dat denk ik ook niet… maar in mijn geval vind ik dat niet zo heel erg want ik red me er zelf wel mee zonder een ander in de problemen te brengen.

 14. Een pijnlijk onderwerp. Ik ‘mocht’ het zelf beleven met een zus die psychisch doodop was, enkel weg wilde en uiteindelijk voor een verschrikkelijk ‘ongeluk/einde’ (tot twee maal toe….) moest kiezen, omdat die andere oplossing er toen (en nu) niet was.

  Voor mij blijft het een traumatisch gebeuren, dit had perfect kunnen vermeden worden als onze wereld én wetten anders in elkaar hadden gezeten. Haar woorden ‘ik heb niet gekozen voor het leven, en mag ook niet kiezen om te sterven’…..

  Ik ben zo hard, zo vreselijk hard, voor een pijnloze dood als iemand er, met de nodige begeleiding, het mag geen momentopname zijn uiteraard, ervoor kiest.

  Oh Melody, jouw schrijven heeft me diep geraakt!

  • Ik weet het, ik snap het, het spijt me ook dat ik het schrijf en jou daarmee niet kan ontzien… maar toch moest ik het schrijven want ik wil het ‘gewoon’ eens in de open hebben ipv te blijven doen alsof het niet bestaat.

   Ik ben al suïcidaal vanaf mijn adolescentie en ben er nog als heb ik ook een aantal keren een stap gezet … ik ben er nog en heb mijn ‘drang’ wel onder controle dankzij jaar in jaar uit therapie in god weet welk vorm ook allemaal, regulier en alternatief… Maar inderdaad, ik heb nooit gevraagd om geboren te mogen worden, te mogen leven, dat is me door de strot geduwd en dat ik moet blijven wordt dat ook door een groepje hersenloze randdebielen in den haag.
   je geloof toch niet dat als zij zich in zo’n situatie bevinden dat zij dan niet die euthanasie krijgen zoals het de burger wel geweigerd wordt? Zij krijgen het gewoon wanneer ze het willen, zij hebben het geld wel om advocaten in te huren en jurisprudentie te ontwijken etc en daar krijgen wij als burgers niets van mee want ze zijn bovendien heer en meester over de mat waaronder ze de ellende vegen

   Een momentopname…. dat is heus wel ingedekt want je bent als ‘dood wenser’ niet klaas nadat je je 1x bij je huisarts hebt gemeld met die wens, je moet tal van dingen doen, gesprekken hebben met meerderen voor je toestemming krijgt en pas dan wordt het geregeld… als je het geluk hebt tenminste mensen te treffen die jou wel willen helpen omdat zij ook vinden dat jij dat recht hebt.

   Dat was op zich de bedoeling maar hopelijk heb ik je er geen kwaad mee gedaan want dat was uiteraard niet mijn intentie.

Voel je vrij je ♥ te luchten...

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.