18-R

abc18melody
ABC-Wednesday

 by Mrs. Nesbitt 

Round 18

R

 

Hello and good morning, -afternoon, -evening, dear people who all participate is this wonderful photomeme, which is a joy to me, week after week, after week. I’m always curious to what you come up with!

The challenging letter of this week is the and i’ve chosen the word (or better still) a name: Radza, which is Burmees and stands for “Emperor” .

Radza2

He was born in the wild in India in 1966 where he roamed free in het first year of life. In 1967 he was captured and in 1968 he was tranported to a German Zoo in Stuttgart where he stayed untill 1972. In that year he got a new home in a Russian Zoo in Moscow and there he stayed until 1974. In 1974 he was transported to the zoo of Riga in Latvia where he lived untill 2003. From Latvia he went to The Netherlands and came to my favorite zoo, in Emmen. There he lived until his devastating death on october 2nd 2013. They had to put him down because of severe healthproblems with his feet. They’ve tried everything they could think of to get him well but didn’t succeed in that, very sadly enough.

I still miss him, and i know i am not the only one. Lots of caretakers and regular visitors of that specific zoo still talk and write about him. He was an iconic animal, one of the largest bull-elephants in Europe. So today… from me for this letter in round 18; a kind of hommage to a wonderful creature!

Have a nice ABC-Wednesday-day / – week
♫ M e l o d y ♫ (ABC-W-team)

Radza3

Hallo en goede-morgen / – middag / – avond beste deelnemers in deze mooi foto-uitdaging, waar ik week na week na week iedere keer weer veel plezier beleef.Altijd weer heel benieuwd naar waar jullie mee zullen gaan komen.

De uitdagende letter van deze week is de R en ik koos voor het woord, of beter gezegd, de naam: Radza, wat “De Keizer” betekent in het Birmees.

Radza4

Hij werd geboren in het wild in India in 1966 en daar zwierf hij rond in het 1e jaar van zijn leven. In 1967 werd hij gevangen en in 1968 bracht men hem naar een Duitse dierentuin in Stuttgart waar hij bleef tot ergens in 1972. Van daaruit bracht men hem naar een dierentuin in het Russische Moskou en daar bleef hij tot in 1974 waarna men hem transporteerde naar de dierentuin van Riga in Letland en daar bleef hij tot in 2003.
Toen kwam hij naar Emmen en daar bleef hij tot aan zijn schokkende dood op 2 oktober 2013. Hij moest worden ingeslapen omdat men, ondanks dat men echt alles in het werk stelde, er niet in slaagde hem te genezen van zijn voetproblemen. Heel verdrietig dus!

Ik mis hem nog steeds en ik weet dat ik niet de enige ben. Veel verzorgers maar ook veel regelmatige bezoekers praten en schrijven nog steeds over hem. Het was een ikonisch dier, één van de grootste in Europa. Vandaag dus van mij voor de letter R in de 18e ronde; een hommage aan een imposant en prachtig creatuur.

Wens je een fijne ABC-Wednesday-dag / – week.

♫ M e l o d y ♫ (ABC-W-team)

Over Melody

❤️-elijk Welkom én voel je vrij om je ❤️ te luchten. (mag ook in: mel62ko@gmail.com)
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

31 reacties

 1. Mooi hoor Melody, dit is wel een hele bijzondere R.

 2. Spijtig dat het zo moest eindigen 🙁
  Maar wat een mooi dier. Prachtig met de slacht tanden.
  Hele mooie, bijzondere invulling ♥
  Slaap lekker
  Liefssssssssssssssss -X-

  • Ja inderdaad, daar waren heel veel mensen heel erg verdrietig om hoor…

   ja zeker weten…. ik mocht eens een stukje dat afgebroken was tillen…. kon ik niet, woog te zwaar, en het was nog geen 70 cm lang…

   Dank je wel lieffie, jullie ook hoor, xxx

 3. Oh what a beautiful elephant ~ great photos ~ sad to lose him ~ wonder why he got moved around so much ~ ????

  Happy Week to you ~ ^_^

  • Yes it sure was….thank you
   indeed that was and still is ….

   The movements … especcialy for bulls is quit normal, for breedingprograms to keep the bloodline clean

   Thank you, likewise.

 4. What a noble beast!
  ROG, ABCW

 5. So sad to hear about this elephant’s end, but you’ve commemorated him well by reliving your thoughts.

 6. I love elephants ! what a story about this one, but I think he had a good life !

 7. Shooting Parrots

  Radza was a very well-travelled elephant!

 8. Magnificent animal.
  Elephants have very soft feet.

 9. It’s sad he was put down, but wonderful you are so fond enough to remember him.

 10. I like Radza. Elephants are one of the animals I like to look at in the zoo.They are smart big animals.

 11. Oh! That is a sad story!
  What a majestic creature!
  Look at those tusks.

  • Yes it is, but for him this is the best.

   Indeed, he was very very large…. even the ladies looked small compared to him.
   his tusks were one of the attractions, they were so big that he had found out a suitable and comfortable way to lie down, in the normal way he couldn’t.
   He always lay in a large pile of sand, in which he could stick his tuskes without hurting himself.

 12. A great tribute and biography of a noble animal. Thank you for this story.
  Je vroeg hoe ik op het idee ben gekomen om over Royalty en Republic te schrijven, Er waren in die week 3 Europese vorsten jarig en op koningsdag was er weer de jaarlijkse discussie over het afschaffen van de monarch en het uitroepen van een republiek, net zoals de pre- napoleontische tijd, toen Holland een republiek was. Je leest dan dat ik een koningshuis goed vind
  omdat een vorst mensen bindt en een president altijd tegenstand ondervindt

  • Dank je wel Wil, graag gedaan hoor!

   Ja klopt….die discussies laaien inderdaad op zulke hoogtij-dagen altijd weer op.
   Ik doe daar zelf niet aan mee, enerzijds omdat ik niet in die zin van discussiëren daarover inzie en anderzijds omdat ik dat dusdanig onbelangrijk vind om me er druk over te maken. Ik ben niet tegen een koningshuis maar ook niet per definitie voor. We hebben er één en ik vind het prima, ben immers niet anders gewend.
   Politiek heb ik ook niets mee, vertrouwen heb ik zo wie zo al niet in die lui na enkele zeer nare ervaringen in het verleden.

 13. I hope Razda didn’t mind all that moving around.

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.