8-mei

Vandaag is het 8 mei:
Moederdag…1x per jaar mogen moeders in de bloemetjes worden gezet….
Beiden komend uit gezinnen en opvoeding waarin het ‘not done’ was daar geen aandacht aan te besteden zoals aan vele andere ‘feestdagen-verplichtingen’ …. besloten wij al vroeg dat wij onze kinderen die ‘ellende’ niet aan wilden doen.
Toen ze nog op school zaten werd er wel aandacht aan besteed, daar ontkwam je ja niet aan maar toen het kon, lieten we het varen.
Toen onze kinderen zelf een relatie kregen en dus ook ‘schoonfamilie’ werd het nog vervelender want hoe vier je zelf feestdagen op de wijze die je het liefste wilt als je door (schoon-) familie ‘verplicht’ wordt aanwezig te zijn op het moment dat iedereen kan?
Dat geëmmer wilden wij absoluut niet en kwamen op andere momenten samen om leuks te doen, als we er zin in hadden, als het spontaan kon.
Moederdag… voor mij dus een zondag zoals alle anderen.
Onze moeders, verhaal apart, ga ik het niet over hebben.
De kinderen hebben de vrijheid overgenomen en vullen de dag in zoals zij het zelf het liefste doen. Voor Daphne geldt dit niet helemaal aangezien zij moet werken vandaag maar dat is absoluut geen ramp want ze vindt haar baan helemaal het einde.

Vandaag is het ook 8 mei….
Vandaag namelijk is Joops vader jarig, een reus van een man met een reusachtig groot hart.
Ik was dol op hem en hij op mij.
Als hij nog geleefd had zou hij vandaag 85 geworden zijn.
Helaas was hem en ons dat niet gegund, een dag na zijn 62e verjaardag overleed hij ten gevolge van hartproblemen en daaraan denken we nu dus ook want dat is morgen.

Vandaag is het 8 mei…
32 jaar geleden was het 1984, een dinsdag. Ik werkte in die tijd in een kaskantoor van de ABN-Bank in Hoogezand op het back-office, zoals dat toen heette. Pinautomaten bestonden nog niet. Voorin het bankgebouw stond een grote glazen doos, de kasbox, waarin elke dag 2 a 3 kassiers zaten bij wie mensen die geld wilden komen opnemen zich konden melden.
Tegenover het bankgebouw zat een banketbakker met daarnaast een DA-drogist.
Op het front-office werkten toen 2 dames en 2 heren, van de laatste was 1 de chef.
Op het back-office werkten toen 5 dames en 4 heren, van de laatste was 1 de chef.
Tusssen beide ‘offices’ zat de garderobe met links de herentoiletten en rechts de damestoiletten.
Aan de andere kant van het gangpad waren 2 ruimtes, 1 was van de kantoordirecteur en de andere was voor gasten voor gesprekken. Daarnaast nog een kleinere ruimte waarin de printers stonden en de deur naar de kluis en een gangetje dat naar een smalle granieten trap leidde naar het ‘grote’ archief boven op zolder. Onder die trap was ook een deur, daarachter bevond zich een kleiner archief. Helemaal achterin het gebouw was de keuken.
Enkele collega’s wisten dat ik over tijd was, in de loop van de ochtend kwamen ze naar me toe en ‘stuurden’ me als het ware naar de overkant, naar de drogist om een predictor te halen. Ik liet het maar begaan en deed wat me ‘opgedragen’ werd. Ik heb hen toen niet verteld dat het zo wie zo al mijn plan was want als het positief zou zijn had ik immers wel een heel bijzonder verjaardagscadeau voor schoonpapa die avond?!
Enige tijd later stond ik in de garderobe omringd door een paar collega’s… allemaal in spanning naar de predictor kijkend.  Achteraf heb ik wel eens gedacht, ‘wat dom eigenlijk dat ik dat op kantoor deed en niet thuis waarbij Joop dan de 1e zou zijn die het nieuws zou horen’….
Maar goed, de test was positief dus ik was zwanger van onze eerste die haar levenslicht zag op 10 januari 1985 om 13.53, 47cm lang en 3100 gram.

8 mei dus… 2 kaarsjes branden
Mijn schoonvader en mijn 1e kind….. 2 heel bijzondere redenen; in mijn geheugen gegrift!

Over Melody

❤️-elijk Welkom én voel je vrij om je ❤️ te luchten. (mag ook in: mel62ko@gmail.com)
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

14 reacties

 1. Wij doen ook niet aan die verplichtingen. Onze kinderen zijn altijd welkom. Daar hangt geen commercieel kaartje aan.

 2. Dus toch een beetje bijzondere moederdag dit jaar dat het precies op die datum valt.
  Ook hier maken we er geen verplichting van, moederdag is reuze leuk als je kleine kindertjes hebt daarna wordt het sóms gezien als een gelegenheid om “te weinig” aandacht af te kunnen kopen met een groot cadeau.
  Gelukkig niet altijd hoor, dochterlief weet vaak toch iets aardigs te bedenken, zoonlief is er zeker nooit wegens de afstand tussen hem en ons.

  • Ja hoor!!

   En totaal onverwacht kwam zoonlief zopas aan met een mooie witte orchidee 😉

   Zolang het spontaan gaat en niet om iets af te kopen is het natuurlijk geweldig.

 3. Het is toch elke dag moederdag ?

  Liefs, Ria

 4. Niks geen verplichtingen, nooit! Voor mij werkt dat het beste.
  Door mijn eigen moeder werd ik ook vrijgelaten in wel of niet komen.
  Ik kwam wel altijd op moederdag, behalve als deze op mijn verjaardag viel, zoals gisteren. Dan kwamen de moeders gewoon naar mij…
  XXX

 5. Heb je de overval ook nog meegemaakt Melody? Ik weet niet welk jaar het was, maar ik dacht begin jaren 80 dat toen de AMRO bank in Goorecht werd overvallen.

  Op Moederdag krijg ik allemaal zelf gemaakte frutsels.. dat is het mooiste dat er is. En ik bewaar ze allemaal 🙂

 6. Beste Melody,iedereen beleeft dat anders hé,bij ons is dat toch altijd een leuke dag
  hoor
  Groetjes Ivonne

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.